Årsregnskap og risikoforhold

Her er resultat og risikoforhold til Diakonhjemmet samlet kommentert. 

Diakonhjemmet (konsernet)

Diakonhjemmet har i 2023 en samlet omsetning på 4 092 MNOK. Årsresultatet i 2023 viser et overskudd på 6,5 MNOK. Egenkapitalen pr 31.12.2023 var på 1 011 MNOK, som gir en egenkapitalandel på 33% av totalkapital. Netto kontantstrøm for 2023 er 170,6 MNOK. Likvide midler pr 31.12.2023 er 850,0 MNOK.

Det norske Diakonhjem (morselskapet)

Det norske Diakonhjem (morselskapet) har en omsetning på 212 MNOK og et årsresultat på -34,4 MNOK etter nedskrivning av aksjer i datterselskapet Diakonhjemmet Omsorg på 37 MNOK. Selskapet har kostnadsført 27 MNOK i forprosjektkostnader knyttet til utvikling av Diakonhjemmets eiendom i Oslo. Reguleringskostnader og kostnader frem til og med konseptvalg er resultatført. Egenkapitalen per 31.12.2023 er 429,5 MNOK som gir en egenkapitalandel av totalkapital på 28%. Netto kontantstrøm for 2023 er 20,4 MNOK etter netto investeringer i eiendommer på 136 MNOK, finansiering av datterselskaper på 72 MNOK og opptak av nye lån på 180 MNOK. Likvide midler i form av bankinnskudd er 103,0 MNOK pr 31.12.2023.

Likviditeten vurderes som tilfredsstillende.

Det jobbes med å etablere en ny finansieringsstruktur for eksisterende bygg, av nybygg og videre satsningsområder.

Styret bekrefter at forutsetningen om fortsatt drift er til stede, og årsregnskapet er avlagt på dette grunnlag.

Her kan du laste ned årsregnskapet for 2023 til Det norske Diakonhjem.

Risikoforhold

Diakonhjemmets virksomheter er eksponert for risiko på en rekke områder. Det arbeides med virksomhetsstyring ved Diakonhjemmet hvor risikostyring er et sentralt element. Økende renter og høy inflasjon har påvirket økonomien både i driftsorganisasjonene og eiendomsprosjektene ved Diakonhjemmet. Det er økt bevissthet om risikoen knyttet til de utfordringer helse- og omsorgssektoren står ovenfor, med bemannings- og bevilgningsutfordringer kombinert med stadig flere eldre med økt pleietyngde.

Markedsrisiko

Diakonhjemmets virksomheter baseres i hovedsak på avtaler med Helse Sør-Øst (sykehuset), Oslo kommune (Omsorg) og Kunnskapsdepartementet (VID). Inntektene fra det offentlige er til dels aktivitetsbaserte. I og med at en så stor andel av inntektene i Diakonhjemmet er finansiert fra det offentlige, er det risiko knyttet til at rammevilkår og finansieringsordninger endres, for eksempel ved at det offentlige overtar en større andel av funksjonene og midlene. Samtidig er virksomhetene til Diakonhjemmet innenfor helse, utdanning og omsorg vekstområder hvor behovene og etterspørselen er økende.  

Finansiell risiko

Den finansielle risiko vurderes som lav p.t. fordi konsernet har solid verdijustert egenkapital kombinert med lav gjeldsgrad. Konsernet har renterisiko for eksisterende lån, hvorav 42 % av rentebærende lån er rentesikret. I løpet av de neste årene skal det investeres betydelig i eiendomsutvikling i Diakonhjemmet hage som vil gi høyere lånebelastning for Diakonhjemmet og det jobbes med å utarbeide en finansstrategi.

Kredittrisiko

Kredittrisikoen vurderes som lav, da en vesentlig del av inntektene i virksomhetene er basert på langsiktige driftsavtaler med offentlige myndigheter. Konsernet har ubetydelige tap på krav.

Likviditetsrisiko

Likviditetsrisikoen vurderes som moderat. I de kommende årene vil likviditetsbehovet være påvirket av økt investeringsaktivitet og likviditetsstyringen vil være en integrert del av finansstrategien.