Vår diakonale rolle
Diakonhjemmet er en samfunnsaktør som har en diakonal rolle. Å være en ideell organisasjon beskriver vår juridiske ramme. Å være en diakonal institusjon beskriver vår trosbaserte og verdimessige forankring.
I 2023 har Diakonhjemmet løftet noen tiltak som er med på å synliggjøre de diakonale innsatsene, tydeliggjøre oss både internt og overfor andre, og bidra til refleksjonen og fortolkningen av selve det diakonale oppdraget og rollen.
Diakoniens dag 2023
Tema for årets konferanse var «Fellesskap i forskjellighet – hvordan ta ulikheter på alvor?». Mangfold er en realitet i vårt samfunn. Vi er forskjellige aldersgrupper, identiteter, hudfarger, holdninger, bakgrunner, livshistorier og forutsetninger. Alt dette påvirker hva vi får tilgang til, og hvordan vi blir møtt i hverdagen. Mangfoldet beriker våre liv og våre virksomheter.
Med mangfold oppstår også utfordringer. Noen opplever at andres rettigheter teller mer enn andres. Andre opplever at deres rettigheter ikke blir tatt på alvor. Hva kan gjøres for å skape inkluderende fellesskap i mangfoldet? Hvordan skape møteplasser som virker som motvekt mot en økende polarisering? Hvilke initiativer fra helse- og velferdstjenestene, kirken og sivilsamfunnet, kan inspirere til mer samhold?
Blant foredragsholderne var blant annet Samra Akhtar (Ap), statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Forfatter og journalist Yohan Shanmugaratnam. Teolog og professor Inger Marie Lid. Daglig leder i Diversity Index, Manav Rihel Kumar, og Anita Rathore, rådgiver i mangfold og inkludering i Kirkes Bymisjon.
En fotoutstilling som ønsker
å si noe om hva diakoni kan være
Fredag 26. mai åpnet fotoutstillingen «Gi oss en drøm vi kan tro på. En fotoutstilling om diakoni» på Rådhusplasen i Oslo. Seks fotografer fra seks ideelle organisasjoner har gjennom bilder tolket begrepet diakoni, og forfatter Lars Saabye Christensens urfremførte salmen han har skrevet spesielt for dette prosjektet.
Saabye Christensen sier dette om hvorfor han sa ja til oppdraget:
«– Fordi det er fra organisasjoner som jeg setter veldig høyt og det arbeidet de gjør er helt livsviktig og viktig for den enkelte og viktig for samfunnet, og jeg har selv i en sykdomsperiode nytt godt av noen av tjenestene på flere måter. Så jeg har et personlig forhold til det også, sier han.
– Kom det lett til deg å skrive denne salmen?
– Det er ingenting som er lett, men jeg ønsket å lage noe som kan oppleves der og da, i presens, jeg synes det er viktig noen ganger å kanskje berøre folk.»
Se hans fremføring av salmen på Rådhusplassen 26. mars 2023, tegnspråktolket av Camilla Fidje og Therese Alexandersen fra Stiftelsen Signo.
Fotoutstillingen om diakoni stod på Rådhusplassen i Oslo i 18 solfylte dager, og deretter gikk den videre til Olavsfest i Trondheim, 28. juli – 4. august 2023. I løpet av disse ukene har utstillingen blitt eksponert for minst 30.000 mennesker.
I Trondheim var vi til stede hele uken og snakket med hundrevis av mennesker som var innom utstillingen. Ingunn Moser administrerende direktør og forstander ved Diakonhjemmet var overveldet av responsen, gjorde seg noen refleksjoner etter disse dagene ved Olavsfest:
– Fordi diakoni for mange er et fremmedord, har vi i dette prosjektet valgt et annet språk, bildespråket, som viser konkret hva det handler om: handlingsorientert nestekjærlighet, omsorg, inkludering og rettferdighet. Samtidig holder vi fast på begrepet diakoni for å markere hvor vi kommer fra, og hvem vi er.
– Rammen med de store stativene og teksten fra forfatteren Lars Saabye Christensen, er også veldig sterk. Han så bildene, tolket og bestemte seg for å skrive en salme til utstillingen. Det er hans kunstneriske respons på bildene - og et bidrag til utstillingen som vi er svært takknemlige for.
– Bildene, salmen og publikum har på en måte snakket med hverandre: Bildene viser mennesker som vanligvis ikke har en arena i det offentlige. Utstillingen har nådd mange ulike typer mennesker som har gjort seg sine refleksjoner og delt disse med oss. Veldig mange synes det er sterkt å bli minnet om sårbarheten vår, som er felles. Andre ser også tydelig betydningen som menneskers møte med andre mennesker, har. Og mange som selv arbeider innenfor helse og omsorg, sier de får en tankevekker når de gjennom bildene ser hva de holder på med og hvor viktig det er.
– Det har også vært veldig bra for oss, organisasjonene bak prosjektet, å arbeide sammen og vise oss fram samlet. Utstillingen viser noe av vår rolle og kraft som samfunnsaktører. Vi jobber på ulike måter, har ulike målgrupper og arbeidsformer, og ulike organisasjonsformer. Men sammen bidrar vi til en mangfoldig og sterk diakoni, sa Moser etter Olavsfest.
Etter Olavsfest ble utstillingen vist hos stiftelsen Signo i Andebu, 21. august – 28. august 2023. Deretter ble den vist ved Diakonhjemmet/VID fra i Oslo fra 29. august – 11. september 2023.
På denne siden har vi samlet utstillingskatalog, bilder fra steder utstillingen har besøkt, en liste over medieomtaler av utstillingen, en beskrivelse av hvordan vi har arbeidet med prosjektet - i tekst og bilder, og gjengitt noen av de mange tilbakemeldingene vi har fått fra publikum.
FN-dagen mot rasisme
Siden 2022 har Stiftelsen Diakonhjemmet og virksomhetene VID vitenskapelige høgskole, Diakonhjemmet sykehus og sykehusapotek, Diakonhjemmet Omsorg og Fagskolen Diakonova stått sammen om å markere FN-dagen mot rasisme. Berit Hagen Agøy, internasjonal direktør i Kirkerådet har deltatt med foredrag, refleksjon og samtale. I år sammen med Bård Mæland. Se video av samtalen og les mer om markeringen.
Viktige vedtak for diakoni og diakonale institusjoner under årets kirkemøte
Kirkemøtet 2023 behandlet i august to strategisk viktige saker som berører den videreutviklingen av diakoni og diakoniinstitusjoner. Den ene handler om Kirkens tjeneste i samfunnsinstitusjoner. Den andre om Likeverdig tilgjengelighet og tilhørighet – universell utforming av og i kirken. Diakoni har i forkant gitt sine innspill og sakene berører Diakonhjemmets virksomheter og fortjener å bli løftet fram.
Støtte til fasteaksjon og til jordskjelvofre
Fasteaksjonen: Stiftelsen Diakonhjemmet støttet Kirkens Nødhjelps fasteaksjon i 2023 og oppfordret alle ansatte til å bidra til aksjonen «Gi vann til de som trenger det mest».
– Å få til sosial, økonomisk og klimamessig bærekraft er nå en større kamp i lys av krigens ugjerninger og dens enorme konsekvenser i store deler av verden. Vi oppfordrer alle til å gi sitt bidrag til håp og forandring sier Ingunn Moser, adm. direktør og forstander.
Jordskjelv i Tyrkia og Syria: Forferdelige beskrivelser og bilder fra jordskjelvområdene i Tyrkia og Syria traff oss i februar. Behovet for hjelp var enormt, og det var krevende å få inn hjelp til dem som trenger det mest. I Norge har mange venner, familie, naboer og kollegaer som er direkte berørt av hendelsene.
– Vi må forsøke å gjøre det vi kan for å bidra. Som medmennesker kan vi stille opp med støtte og hjelp til berørte i våre nettverk. Økonomisk kan vi bidra gjennom organisasjoner som har mulighet til å nå frem med nødhjelpen, sier administrerende direktør og forstander Ingunn Moser ved Stiftelsen Diakonhjemmet.
Meditasjonsheftene 2023
Diakonhjemmet har utgitt et meditasjonshefte hver påske og advent siden 2004. Tanken bak disse heftene er at det skal være til oppmuntring og ettertanke, og tematisk kretse rundt våre kirkelige høytider.
Påsken 2023: Sommerfuglen er et symbol på forvandling; en larve omformer seg til en puppe som deretter forvandler seg til en vakker sommerfugl. Derfor er den et gammelt symbol på oppstandelse og håp, og tema for årets meditasjonshefte denne påsken.
Tekstene i heftet er skrevet av Jarl Bøhler, sykehusprest ved Diakonhjemmet sykehus. Gjennom små, korthogde, refleksjoner prøver han å formidle håp og undring. Her kan du se bildene av sommerfuglene og lese tekstene.
Advent 2023: Vi utfordret studenter ved VID og ansatte ved våre virksomheter til å vise oss hvilken julepynt som må være på plass for at det skal bli ordentlig jul. Utfordringen gav oss 18 små, fine historier om alle disse fine, rare, slitte og ikke perfekte gjenstandene som vi tar fram fra gulnede pappkasser hver jul. Det ble 18 små fortellinger om levd liv. Bildene og tekstene ble også tema for en utstilling i det nyåpnede Informasjonssenteret i Diakonveien 18. Her kan du se bildene og lese heftet.
Besøk av generalsekretæren i Eurodiaconia
Eurodiaconia er et nettverk av europeiske organisasjoner som arbeider for et Europa av solidaritet, likeverd og rettferdighet. Generalsekretær Heather Roy var i Norge i november og diskuterte temaet sosial bærekraft sammen med representanter fra 17 ulike diakonale organisasjoner.
Diakonifaglig råd
Diakonhjemmet etablerte i 2021 et felles diakonifaglig råd som skal være en ressurs for å realisere Diakonhjemmets strategi og tydeliggjøre verdiprofilen. Rådet skal støtte opp under, men ikke erstatte virksomhetenes egen refleksjon om og arbeid med diakoni, identitet, profil og kulturbygging.
Rådets medlemmer har vært med og arrangert Diakonhjemmets årlige konferanse, Diakoniens dag, og synliggjøre diakonale aktørers innsats under og etter pandemien som en integrert del av samfunnets tilbud innen helse, omsorg og velferd.
Rådet er bredt sammensatt med medlemmer fra Diakonhjemmets ulike virksomheter, en student og to representanter fra kirken.
Medlemmer i Diakonifaglig råd er oppnevnt for tre år 2020-2023:
- Annette Leis-Peters, professor ved senter for diakoni og profesjonell praksis, VID vitenskapelige høgskole (leder av Diakonifaglig råd)
- Hilde Lausund, førsteamanuensis Fakultet for helsefag, VID vitenskapelige høgskole
- Ida Burud Nilsen, student ved VID vitenskapelige høgskole
- Jarl Bøhler, sykehusprest, Diakonhjemmet sykehus
- Gudmund Wisløff, sykehusdiakon, Diakonhjemmet sykehus
- Anita Glittum, daglig leder for Sagenehjemmet, Diakonhjemmet Omsorg
- Manuela Ramin-Osmundsen, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt, Diakonhjemmet
- Eilev Erikstein, prostidiakon i Vest-Telemark
- Ingun Yri Øystese, diakon og seniorrådgiver for diakoni og samfunnsspørsmål, Oslo bispedømme
- Lina Nordlie, webredaktør, Diakonhjemmet (sekretær for Diakonifaglig råd)