Om Diakonhjemmet

Det norske Diakonhjem er en selvstendig institusjon innenfor Den norske kirke som har som visjon å være «Nyskaper i tjeneste for vår neste». Stiftelsen Diakonhjemmet ble grunnlagt i 1890 for å utdanne og mobilisere til «kirkelig nødinnsats» som svar på sosiale utfordringer og materiell nød i datidens Christiania.

Formålet til Diakonhjemmet er å fremme og utvikle diakonal virksomhet i kirke og samfunn, nasjonalt og internasjonalt. Ifølge vedtektene skal dette gjøres gjennom:

  • å utfordre og utruste til tjeneste for å gi omsorg og hjelp til mennesker i nød, fremme rettferdighet og likeverd og bidra til forsoning og vern om skaperverket
  • å utdanne til diakontjeneste
  • høgskole, sykehus og omsorg
  • forskning, utvikling og formidling
  • arbeid med etiske spørsmål
  • annen virksomhet som styrker formålet.

Diakonhjemmet realiserer formålet gjennom et omfattende tjenestetilbud innenfor helse, omsorg og utdanning. Virksomhetene er organisert som ideelle aksjeselskap. Ideell virksomhetsmodell innebærer at eventuelt overskudd i drift forblir i virksomheten og går til utvikling og nyskaping.

Stiftelsen Det norske Diakonhjem eier i hovedsak all eiendom i konsernet. Det er under planlegging omfattende eiendomsutvikling ved hovedkontoret som ligger i Oslo.

Det norske Diakonhjem eier og driver pr. 31.12.2023 følgende virksomheter:

  • Diakonhjemmet sykehus AS
  • Diakonhjemmet Omsorg AS
  • Diakonhjemmet sykehusapotek AS
  • VID vitenskapelige høgskole AS (54,6 % eierskap)
  • Fagskolen Diakonova AS (50,1 % eierskap)

Diakonhjemmet sykehus AS er lokalsykehus for ca. 145 000 innbyggere i bydelene Frogner, Ullern og Vestre Aker i Oslo. Sykehuset mottar pasienter fra hele helseregionen innenfor revmatologi, revmakirurgi og psykofarmakologi og har nasjonale tjenester og kompetanse innenfor revmatologisk rehabilitering. Sykehuset har en omfattende forskningsaktivitet.

Diakonhjemmet Omsorg AS drifter og utvikler tilbud innenfor eldreomsorg og barn/familie. I 2023 driftet Diakonhjemmet Omsorg fire sykehjem (Ammerudlunden, Sagenehjemmet, Nordberghjemmet og Hovseterhjemmet) med i alt om lag 430 beboere, hjemmetjenester med om lag 1000 brukere, omsorgsboliger for om lag 130 personer samt aktivitetssenter (Diakonveien Omsorg+) for Oslo kommune, samt Steg barnevern.

Diakonhjemmet Sykehusapotek AS er et kompetanse- og foregangsapotek innenfor klinisk farmasi og kommunikasjon om legemidler.

VID vitenskapelige høgskole AS har studietilbud og forskning innenfor helsevitenskap, sosialvitenskap, teologi og samfunnsvitenskap på alle nivåer fra bachelor til ph.d. VID har ca. 5600 studenter og campus i Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø.

Fagskolen Diakonova AS er en diakonal og ideell fagskole som startet opp med studietilbud innenfor helse og omsorg i Oslo og Bergen i 2023. Fagskolens formål er å tilby høyere yrkesfaglig utdanning som gir kvalifisering og kompetanse som er etterspurt i arbeidslivet, og bidra til å imøtekomme behovet for kvalifisert arbeidskraft i samfunnet.

I tillegg har Det norske Diakonhjem aksjer i Dues vei Omsorg AS (majoritetseier med 75 prosent eierskap) samt Diakonhjemmet Energisentral AS (eies av Stiftelsen og sykehuset med 50 prosent eierandel hver.)

Nøkkeltall 2023

2.878

2023

ansatte i konsern

4.092

2023

MNOK omsetning konsern