Helse, miljø og sikkerhet
Diakonhjemmet har høye ambisjoner for et godt arbeidsmiljø og jobber systematisk med utvikling av arbeidsmiljø og kvalitet.
Arbeidsmiljøet kartlegges gjennom medarbeiderundersøkelser og følges opp gjennom konkrete tiltaksplaner i samarbeid mellom ansatte og ledelsen.
I Diakonhjemmet ble det er registrert totalt 9 hendelser hvor konsekvensen var en yrkesskade som førte til sykefravær/legebehandling og disse er meldt videre til NAV. Til sammenligning ble det meldt 9 slike hendelser i 2022. Nevnte yrkesskader representerer en tredel av totale meldte yrkesskader. Av de nevnte hendelsene er en av disse i Stiftelsen Diakonhjemmet.
Kvalitetssikringssystemer er viktige i alle Diakonhjemmets virksomheter. Avvik rapporteres og følges opp systematisk og det jobbes aktivt med å senke terskelen for å melde avvik. Det er etablert beredskapsplaner i alle virksomheter. Planene ivaretas ved gjennomgang, løpende oppdateringer og øvelser.
Eiendomsdrift er et område der det utføres arbeid med delvis høyt risikonivå. Diakonhjemmet ivaretar daglig drift med egne ansatte og benytter eksterne leverandører til vedlikehold. Det stilles krav til leverandørene om at de skal ha gode systemer for HMS-arbeidet og etterleve gjeldende krav i regelverket.
Sykefravær
Sykefraværet i Stiftelsen Diakonhjemmet var i 2023 4,8 % som er rett under målet om å være under 5%. Det er langtidsfraværet som har dominert statistikken i 2023 med 3 %, noe som skyldes skader og sykdom som ikke er arbeidsrelatert.
I Diakonhjemmet som helhet har det vært en nedadgående trend sammenlignet med året før, men sykefraværet er fortsatt høyere enn før pandemien. Det er utviklet gode rutiner knyttet til oppfølging av sykefravær. Det jobbes aktivt med målrettede tiltak mot ledere for oppfølging av sykefravær hvor jobbnærvær og et godt fysisk og psykisk arbeidsmiljø vektlegges.