Likestilling og diskriminering
Diakonhjemmet arbeider systematisk med å fremme likestilling og hindre diskriminering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk og kombinasjon av disse grunnlagene, i alle arbeidsprosesser og deler av virksomheten.
Diakonhjemmet har et helhetlig og inkluderende menneskesyn og nulltoleranse for diskriminering. De siste årene har virksomhetene samarbeidet om å sette rasisme og diskriminering tydeligere på dagsorden og å arbeide for likestilling og mangfold. Et felles program har omfattet kunnskapsbygging, gjennomgang av personalpolitiske dokumenter og arbeid i enhetene med forebygging og håndtering av uønsket atferd og hendelser. Samtlige virksomheter har utarbeidet eller revidert retningslinjer og arbeider planmessig for å fremme likestilling og mangfold og for å hindre diskriminering.
I 2023 ble temaene innarbeidet i medarbeiderundersøkelsen i Stiftelsen. I oppfølgingen har retningslinjene for varsling og for håndtering av avvik blitt tydeliggjort. Det arbeides med å styrke kulturen for læring gjennom melding og oppfølging av avvik.
Samarbeidsforum for tillitsvalgte i Stiftelsen Diakonhjemmet har i 2023 gjennomgått og drøftet bruk av midlertidige stillinger og deltidsstillinger, og gjennomgår lønnsforskjeller og stillingskategorier med sikte på likestilling og likebehandling i forbindelse med lønnsoppgjøret. Det er ingen midlertidige stillinger eller ufrivillig deltid i morselskapet Stiftelsen Diakonhjemmet.
Stiftelsen Diakonhjemmet samarbeider med NAV for å tilby arbeidstrening, språkpraksis og annen praksis eller hospitering. Hensikten er å gi deltakerne tilrettelagt arbeidstrening og dermed styrke deres muligheter til å komme i arbeid eller utdanning. Stiftelsen har i 2023 også arbeidet med autorisering som lærebedrift for lærlinger innenfor forvaltning og drift av bygg.
Gjennom å arbeide målrettet og planmessig med likestilling og diskriminering, skal virksomheten tiltrekke seg engasjerte og kompetente medarbeidere, styrke kompetanse knyttet til mangfoldsledelse, fremme et attraktivt arbeidsmiljø og i størst mulig grad legge til rette for å realisere positive effekter av mangfold.
Stiftelsens administrative ledelse består av to kvinner og tre menn. Hovedstyret består av åtte styremedlemmer, hvorav fem kvinner og tre menn.