Årsrapport 2023

Her finner du årsrapport for
Stiftelsen Det norske Diakonhjem
og datterselskap. I menyen
oppe til høyre finner du 
de ulike kapitlene.

I år har det vært barnehagedrift på Diakonhjemmet i 50 år. Feiringen startet  med fest i barnehagen for barna og deres foreldre. Alle fikk krone på hodet, det var rød løper utenfor porten og kakefest. Senere på høsten var det jubileumsutstilling, med en liten historisk del og bidrag fra barna. Markeringen av jubileet ble avslutet 6. desember med et åpent seminar med tittelen «Hvordan støtte barn til å tåle livets ruskevær?» 

Årsrapport 2023

Her finner du årsrapport for
Stiftelsen Det norske Diakonhjem
og datterselskap. I menyen
oppe til høyre finner du 
de ulike kapitlene.

Virksomhetene i det Norske Diakonhjem har gjennom 2023, hver for seg og i fellesskap arbeidet aktivt og systematisk for å videreføre formålsrealiseringen innenfor helse, omsorg og utdanning. 

Utviklingen i Diakonhjemmets virksomheter har i 2023 vært påvirket av lønns- og kostnadsvekst, høye pensjonspremier og generelt stramme rammebetingelser. Inflasjon og økte renter har også skapt utfordringer for utviklings- og utbyggingsprosjektene. I alle deler av virksomheten er det satt i verk omstilling og tiltak for å sikre handlingsrom for håndtering av risiko, framtidsrettede investeringer og utvikling, og lønnsomhet og bærekraft.   

Diakonhjemmet Omsorg AS har i særlig grad gjennomgått store omstillinger i 2023.  Fosterhjemsvirksomheten Steg ble vedtatt avviklet og det ble gjort vedtak om ikke å legge inn tilbud i ny anbudskonkurranse om hjemmetjenester i Oslo kommune, da Diakonhjemmet ikke så det mulig å sikre bærekraftig drift innenfor de nye kontraktene. Virksomheten ble virksomhetsoverdratt og avviklet 31. januar 2024.  

Diakonhjemmet sykehus har deltatt aktivt i arbeidet med framtidig oppgavedeling mellom Oslo-sykehusene og har i 2023 planlagt for overtagelse av BUP Vest som ble overført til sykehuset 1. januar 2024. Bygging av en ny fløy for økt radiologisk kapasitet har god fremdrift. 

Innsatsen for å styrke bidragene på forskningsområdet har fortsatt. Sykehusets forskningssenter for klinisk behandling innenfor revmatologi og muskel- og skjelettsykdommer, REMEDY, er i full drift. I tillegg er det etablert et nytt senter for kliniske studier og innovasjon. Sykehuset legger stor vekt på forskning og utvikling, og har i flere år vært det sykehuset i landet som forsker mest utenom universitetssykehusene. VID har jobbet videre med sin universitetsstrategi hvor hovedfokuset har vært å styrke forskningsinnsatsen, heve kvaliteten i VIDs utdanninger og øke kjennskapen til institusjonen. Fagskolen Diakonova hadde oppstart for sine første studenter høsten 2023.  

Diakonhjemmets økonomiske utvikling er i stor grad en konsekvens av økonomien i virksomhetene, leieinntekter i morselskapet og det pågående utviklingsarbeidet med Diakonhjemmet hage.  

Det har også gjennom 2023 vært arbeidet med å utvikle Diakonhjemmet hage for å sikre en framtidsrettet arena for Diakonhjemmets virksomheter. I henhold til eiendomsstrategien er eiendommene virkemiddel for å realisere Diakonhjemmets formål, strategi og mål om å bidra til bærekraft i vid forstand, være en tydelig og betydelig samfunnsaktør, og en magnet for ansatte, studenter, brukere, samarbeidspartnere og frivillige. Området skal være et campusområde for utdanning, et innovasjonsområde for fremtidens helse-, omsorg og velferd, og et godt og levende nærmiljø for de som bor, studerer og arbeider på området. 

Det har særlig vært jobbet med klargjøring av tomten for videreutvikling i form av infrastruktur samt avklaringer av regulatoriske forhold med Oslo kommune. Diakonhjemmet har jobbet med forprosjekt for å bygge en videregående skole med helse- og oppvekstfaglig profil og skolefaglig samarbeid med Utdanningsetaten i Oslo kommune. Diakonhjemmet har i tillegg inngått avtale med Oslo Kommune om bygg og drift av langtidsplasser for pleie og omsorg på området.  

Gjennom arbeid med lønnsomhet og strategiske tilpasninger i porteføljen, gir det grunnlag for videre bærekraftig utvikling. Diakonhjemmet har samlet sett god verdijustert egenkapital da eiendommene har en betydelig merverdi.  

Lederen har ordet:

Å sikre grunnlaget for drift og utvikling av våre
virk-somheter vil alltid være viktigst

I 2023 har vi derfor tatt krevende, strategiske beslutninger for å sikre at vi har styringsfart og det økonomiske grunnlaget som vi trenger for å levere med kvalitet. Vi har derfor avviklet, justert og forbedret, for å kunne legge til rette for ny utvikling og satsinger. 

Les mer

Nøkkeltall

2.878

2023

Ansatte

4.092

MNOK

Omsetning

Diakonhjemmet sykehus:

– Her føler jeg meg
trygg og velkommen

Dag Vadla kommer rett fra CT etter tredje cellegiftkur. Han er spent på hva kreftlege Line Fronth kan fortelle om hans videre utsikter.
Dag Vadla ser positivt på livet. Han finner mening og glede i det meste, også i å fortelle hvordan det er å være kreftpasient på Diakonhjemmet sykehus.
– Jeg har en alvorlig kreftdiagnose, og jeg har spredning. Men jeg har respondert godt på foreløpig tre cellegiftkurer, er i full jobb og ser fortsatt framover. Her på sykehuset har jeg fått en fantastisk oppfølging. Alle jeg møter er hyggelige og vennlige, forteller Vadla.

Les mer

VID:

Ny publiseringsrekord
for VID

VIDs ansatte produserte over 250 publiseringspoeng, og ble en av få norske universiteter og høgskoler med en økning.
Norske universitet og høgskoler fikk en nedgang i antall publiseringspoeng på 6,5 prosent fra 2021 til 2022. Ved VID har trenden gått i motsatt retning: Antall publiseringspoeng endte i fjor på 252,91, en økning på 5,2 prosent.
- Dette er det høyeste antall publiseringspoeng vi har hatt ved VID noen gang, påpeker prorektor for forskning ved VID, Gunhild Odden.

Les mer

Diakonhjemmet Stiftelse:

Bystyret vedtok nytt sykehjem på Diakonhjemmet

Etter 8 år med planleggingsarbeid, og to runder med anbudskonkurranse, vedtok Oslos bystyre den 24. mai et nytt sykehjem med 138 langtidsplasser på Diakonhjemmet.
Diakonhjemmet var en av tre ideelle aktører som fikk sine prosjekter vedtatt denne gangen.
– Dette er et sentralt satsningsområde for Diakonhjemmet. Vi drifter allerede fire sykehjem i Oslo og er veldig fornøyde med å kunne bidra ytterligere med flere sykehjemsplasser til den stadig voksende gruppen eldre mennesker i kommunen, sier Tove Kreppen Jørgensen, direktør for Diakonhjemmet Omsorg.

Les mer

Fagskolen Diakonova:

Feiring av offisiell åpning
i Oslo og Bergen 

Rektor Gry Ulvedalen ønsket det første kullet med studenter velkommen, først i Oslo og deretter i Bergen. 
Den etterlengtede dagen ble i Oslo åpnet av Usman Ahmad Mushtaq, byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo. Ahmad Mushtaq uttrykte sin begeistring for at fagskolen skal bidra til positiv endring innen helse og omsorg. Byråden er selv utdannet lege og har hatt sin praksis på Diakonhjemmet sykehus. 
- Det er utrolig hyggelig å være tilbake og se hvordan Stiftelsen i lag med eiere tenker fremover, sa byråden blant ennet i sin tale. 

Les mer