Foto: Colourbox

Framtidsutsikter

Hovedutfordringene som er beskrevet i perspektivmeldingen 2021 er fremdeles relevante for 2023.  Oljeinntektene avtar og befolkningen er aldrende. Mangel på kompetanse, kapasitet og innovasjon er allerede merkbart i alle tjenestene. Forventningene til helse-, omsorg- og velferdstjenestene fortsetter å vokse. Regjeringen har igangsatt flere omfattende reformer som svar på utfordringene. Disse blir presentert i form av ulike offentlige utredninger eller stortingsmeldinger i løpet av 2024 og 2025.

Avkommersialiseringsutvalget overleverte sin enstemmige delutredning om forslag til definisjon og registrering av ideelle velferdsaktører 1. februar 2024. Nasjonal helse- og samhandlingsplan ble lagt fram 1. mars 2024 og har som mål å styrke samhandling på tvers av omsorgsnivåer for å skape gode pasientforløp og likeverdige tjenester. Planen er ment å operasjonalisere behovene som ble beskrevet av sykehusutvalget og helsepersonellkommisjonen i 2023 med konkrete tiltak. Disse omfatter også utdanning og forskning samt arbeidsgiverpolitikk for å rekruttere, utvikle og beholde arbeidskraft i disse sektorene.

Reformer tar tid. Diakonhjemmet arbeider proaktivt for å posisjonere institusjonen og dens virksomheter for å møte disse samfunnsbehovene. Diakonhjemmet har i 2023 på ulike måter vært med på å påvirke, beskrive behov og fremlegge forslag til endringer med debattinnlegg, høringsinnspill eller møter med ulike samfunnsaktører og politikere.

Samtidig har Diakonhjemmet og virksomhetene foretatt vesentlige endringer eller omstillinger for å kunne utvikle og på sikt styrke mulighetene til å realisere formålet og samfunnsoppdraget. Alle virksomheter har omstilt for å tilpasse seg endret aktivitet og volum av pasienter, studenter eller brukere, myndighetenes endrede krav og rammevilkår, kostnadspress og økt digitaliserings- og effektiviseringsbehov. Dette med mål om å være trygge og langsiktige leverandører av tilbud og tjenester.

Konkurransen mellom ulike tilbydere er blitt skjerpet i 2023. Utfordringsbildet viser et tydelig behov for å kunne ta alle gode krefter i bruk og politiske strategier stadfester at de ideelle er nødvendige og ønskede bidragsytere.  

I denne konteksten har ideelle aktører et ansvar for å tydeliggjøre både merverdi og egenart. Våre virksomheter har gjort det i sterkere grad og på ulike måter. Det er en start som vil forsterkes de kommende årene. Forskningsprosjektet «Ideelle velferdsorganisasjoners særtrekk, merverdi og impact (SMI)» startet i 2021 og leverer fra 2023 resultater fra ulike delprosjekter.

Å tilby omsorg, helse og utdanning var livsviktig for mange mennesker i 1890, da Diakonhjemmet ble grunnlagt, lenge før velferdsstaten slik vi kjenner den i dag fantes. Å tilby omsorg, helse, utdanning og forskning vil fortsatt være livsviktig i mange år framover. I 2023 har Diakonhjemmet vært med på å avvikle, nedskalere, justere og forbedre. Samtidig har institusjonen omstilt for bærekraftig og lønnsom drift og lagt til rette for nye satsinger.