VID vitenskapelige høgskole

VID driver utdanning og forskning innenfor helse- og sosialfag, samfunnsvitenskap, ledelse, diakoni og teologi. Vi tilbyr omtrent 60 studieprogrammer på bachelor-, master- og ph.d.-nivå. I dag er VID en verdibasert og privat vitenskapelig høgskole. Ambisjonen vår er å bli universitet innen 2028.

VID vitenskapelige høgskole AS ble etablert 1. januar 2016 gjennom fusjonen av fire diakonale/ kirkelige høgskoler. Den nye høyskolen fikk navnet VID, som står for vitenskapelig, internasjonal, diakonal. Fra 1. januar 2018 ble en femte høgskole en del av fusjonen.

I dag er VID en av de største private høgskolene i Norge med nesten 6.000 studenter og 600 ansatte. VID har campuser i Oslo, Bergen, Stavanger, Sandvika og Tromsø, i tillegg til et desentralisert utdanningstilbud på Helgeland.

VID tilbyr profesjonsutdanninger innenfor sykepleie, ergoterapi, vernepleie, sosialt arbeid, familieterapi, diakoni og teologi, i tillegg til en rekke andre bachelor-, master- og videreutdanninger. VID har to ph.d.-programmer.

VIDs forskere driver forskning på tema innenfor helse- og sosialfag, pedagogikk, ledelse, diakoni og teologi. I 2023 ble det produsert hele 290 publiseringspoeng.

VID vitenskapelige høgskole AS eies gjennom et holdingselskap av Det norske Diakonhjem (54,6%), Stiftelsen Diakonova Haraldsplass, Det Norske Misjonsselskap og Stiftelsen Betanien.

VID hadde en omsetning på 709 MNOK og årsresultatet var på 4,6 MNOK. Egenkapitalen pr. 31.12.2023 var 78,5 MNOK som gir en egenkapitalandel på 30,5% av totalkapital og egenkapital som andel av inntektene på 11,1%. VID har god likviditet og bankinnskudd utgjør 110,5 MNOK per 31.12.2023.

Fakta om VID i 2023:

  • 2.447 heltidsstudenter.
  • 3.263 deltidsstudenter.
  • Studiesteder: Oslo, Bergen, Stavanger, Sandvika og Tromsø. 
  • 604 ansatte / 530 årsverk.
  • 19 program heltidsstudier.
  • 41 program deltidsstudier.  

Les med om VID her. 

Nøkkeltall:

5.665

2023

Registrerte studenter

604

2023

Ansatte

VID:

Disputas: Å lære fra mennesker med alvorlig grad av utviklingshemming

Hvordan kan personer med alvorlig grad av utviklingshemming få oppfylt retten til å ta valg om eget liv?
– Personer med alvorlig grad av utviklingshemming er en sårbar gruppe. De er ofte ekskludert fra sentrale samfunnsområder, og kan lett bli utsatt for maktmisbruk og krenkelser. Avhandlingen er viktig for å forstå hvordan deres menneskeverd kan ivaretas, påpeker Synne Nese Skarsaune.
3. oktober disputerte hun med avhandlingen «Learning from Persons with Profound Intellectual and Multiple Disabilities: An Ethnographic Study Exploring Self-Determination and Ethics of Professional Relations»
Avhandlingen utforsker retten til selvbestemmelse for personer med alvorlig grad av psykisk utviklingshemming.

Les mer