Pandemien har påvirket Diakonhjemmet i stor grad og virksomhetene har vært i kontinuerlig beredskap siden mars i 2020. Ansatte ved sykehuset, sykehjemmene, hjemmetjenestene, omsorgsboligene, barnehagene og høgskolen har stått i førstelinjen med stort ansvar for å ivareta både menneskers liv og helse og drift som er avgjørende for at samfunnet skal fungere.
Pandemien har gjort at fokus sentreres rundt kjernen; helse, omsorg og utdanning. Samtidig ser en mulighetene samarbeid på tvers av virksomheten gir innenfor forskning, tjenesteutvikling, bruk av ny teknologi, digitalisering og nye samarbeids- og arbeidsformer. Den digitale kompetansen er økt, med bl.a. utvidet bruk av digital pasientoppfølging og digitalisert undervisning. Samhandling, deling og helhetlige tilnærminger på tvers er viktig for å utvikle fremtidens helse og omsorg. Dette er kjernen i strategien til Diakonhjemmet.
Hovedledelsen ved Diakonhjemmet er godt etablert med felles ansvar for helheten. Administrasjonen i stiftelsen er reorganisert, arbeidet med å etablere fellestjenester er godt i gang og det er etablert et felles diakonalfaglig råd.
Eiendomsutvikling er et viktig virkemiddel for å utvikle virksomhetene ved Diakonhjemmet. I mai 2020 ble reguleringsplanen for Diakonhjemmet hage, et stort utviklings- og utbyggingsprosjekt på eiendommen på Steinerud i Oslo, vedtatt i Oslo Bystyre. Området skal være en utprøvingsarena for fremtidens omsorg og bærekraftige velferd.
Diakonhjemmets økonomiske utvikling er i stor grad en konsekvens av økonomien i virksomhetene, noe som krever god økonomi- og virksomhetsstyring på tvers av Diakonhjemmet. Den økonomiske utviklingen har vært påvirket av pandemien i 2020 og særlig gjelder det sykehuset. Totalt sett er likevel den økonomiske utviklingen tilfredsstillende og gir et godt grunnlag for videre utvikling og vekst.