Lea Nordvik Juriks og Lars Jakob Lundh er klare for å ta fatt på studiene.

Ferske studenter på
historisk utdanning

Fem spente studenter ble møtt av både presse og politikere da VID åpnet Norges første høyskoleutdanning for studenter med utviklingshemming.

- Jeg gleder meg aller mest til å bli kjent med nye folk. Jeg har vært oppe i hele natt! sier Lea Nordvik Juriks (24). Hun er en av de ferske studentene som 5. september startet på Norges første høyskoleutdanning for studenter med utviklingshemming.

VID er først ut i Norge med å tilby en slik utdanning, og VID Stavanger og VID Oslo vil denne høsten ta opp seks studenter hver.

Takket VID

Under åpningen i Oslo takket byrådssekretær i Byrådsavdeling for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Lars Gravråk, for at VID baner vei.

- I dag er en historisk dag, og en milepæl i arbeidet med lik rett til utdanning for alle. Vi i Oslo kommune har lært mye underveis i arbeidet med denne utdanningen, fortalte han.

Studietilbudet er et pilotprosjekt utviklet av VID i samarbeid med Oslo kommune og Norges forbund for utviklingshemmede. Det er finansiert av Stiftelsen Dam.

Under åpningen i Oslo ble den nye utdanningen også berømmet av representanter for Norsk forbund for utviklingshemmede, Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming og Stiftelsen SOR.

Takket studentene

Rektor Bård Mæland benyttet anledningen til å takke de nye studentene for deres bidrag.

- Studentene har vært med på å utforme studietilbudet. Det er alltid spennende å være først, og nå blir dere med på å prøve dette, og finne ut hvordan det kanskje kan gjøres enda bedre, sa han.

Den ferske studenten Lea ser fram til å begynne, men har også noen bekymringer:

- Jeg liker ikke å stå opp tidlig hver dag, da blir jeg sur. Så jeg håper jeg slipper å stå opp tidlig alle dager, forteller hun.

Studiet består i første omgang av 30 studiepoeng fordelt på tre enkeltemner. Det første emnet som studentene starter med heter «Menneskerettigheter og hverdagsliv» og har søkelys på menneskerettigheter og hverdagsliv for personer med utviklingshemming.