Aleksandra Sæheim ved VID
er kåret til årets nettpedagog

Høyskolelektor Aleksandra Sæheim ved VID vitenskapelige høgskole er tildelt prisen «Årets nettpedagog» for sin bruk av læringsteknologi.

Det er organisasjonen Fleksibel Utdanning Norge (FuN) som står bak prisen. Formålet med prisen er å synliggjøre og fremheve kvalitet i nettundervisning.

- Kvalitetsutvalget mener at årets prisvinner bruker læringsteknologi på en bevisst måte for å øke studentenes læringsutbytte. Digitaliseringen av praksis er spesielt nyskapende, sier juryen blant annet.

Et digitalt alternativ til ordinær praksis

Det var Covid-19 og den påfølgende nedstengningen i mars 2020 som ble spiren til et nytt digitalt praksisløp. Seks uker ut i en lengre praksis i bachelorstudiet i sosialt arbeid måtte mange av studentene brått forlate sine praksisplasser.

Aleksandra Sæheim fant snart ut at hun måtte ivareta et læringsopplegg for at studentene skulle kunne følge studieløpet på ordinær tid, til tross for nedstengningen. Sæheim utviklet derfor et digitalt alternativ til praksisgjennomføring.

Gjennomført utdannelse på normert tid

Hun bygget videre på et eksisterende nettopplegg (sehelemeg.no), og en alternativ digital praksis ble til slutt på 30 praksisdager. Innhold og variasjon i øvelser utviklet hun sammen med sin kollega Ingvild S. Huse.

Slik oppnådde studentene å få gjennomført sin utdannelse på normert tid, til tross for at de ikke lenger var i ordinær praksis.

- Digital praksis vil aldri være en fullverdig erstatning for ordinær praksis. Men det kan ha en nyttig funksjon i fremtiden, som et tillegg til ordinær praksis, mener Aleksandra Sæheim.

Juryens begrunnelse

«Kvalitetsutvalget mener at årets prisvinner bruker læringsteknologi på en bevisst måte for å øke studentenes læringsutbytte. Digitaliseringen av praksis er spesielt nyskapende. Dette er en pedagog som kontinuerlig utvikler og forbedrer egen undervisning, og aktivt deler erfaringer med sine kollegaer og andre. Hennes arbeid bærer preg av høy kvalitet.»

Om prisen

Prisen er delt ut av Fleksibel utdanning Norge. Hensikten er å synliggjøre og fremheve kvalitet i nettundervisning. Årets pris ble delt ut torsdag 18. november 2021.

FuN jobber for at god utdanning skal være tilgjengelig for alle uavhengig av bosted, livssituasjon og individuelle behov. Siden 2008 har medlemsorganisasjonen delt ut denne prisen som en spesiell anerkjennelse til noen som arbeider for god læring på nett. Prisens formål er å synliggjøre og fremheve kvalitet i nettundervisning. Prisen innebærer støtte til et utdanningsformål til en verdi av kr 10.000.