Storslått åpning av sykepleiestudiet ved VID Sandnessjøen

Åpningen av studiet fant sted i kantina ved Sandnessjøen videregående skole, med inviterte prominente gjester. Fra talerstolen fikk de 35 studentene både personlige betroelser og velmenende råd.

Anita Lyssand fra VID Vitenskapelige høgskole åpnet markeringen og ønsket alle velkommen. Hun holdt tråden gjennom høytideligheten og introduserte gratulantene som gjerne ville si noen velvalgte ord.

Prorektor for utdanning ved VID, Helene Lund, ønsket nordlendingene velkommen til studiet (nesten alle studentene er fra Helgeland). Videre briljerte hun med å slå over fra Oslodialekt til flytende Meløydialekt, til stor fornøyelse for studentene. Lund orienterte om VID på en grundig måte. Både historisk, fremtidsrettet om utdanning, forskningsmiljø og satsningen på Helgeland.
- Vi skal utdanne fremtidens profesjonsutøvere, sa hun blant annet.

Ordfører i vertskommunen Alstahaug, Peter Talseth, åpnet med et rungende gratulerer. Et kjærkomment og etterlengtet tilbud, sa ordføreren. Han påpekte også samarbeidet mellom kommunene for å få dette til. Og gjennom prosessen med VID vitenskapelig høgskole var han aldri i tvil om at dette ville lykkes.

Gull verdt

Direktør for Helgelandssykehuset Hulda Gunnlaugsdottir var neste gratulant og taler.
Hun roste VID for en ny flott utdanning, og mente det var gullmedalje i etablering av nytt studium og samskaping. - Vi er vitne til et fantastisk tilbud og samarbeid, sa sykehusdirektøren. Før hun ønsket alle lykke til.

Ordfører i nabokommunen Herøy, Eldbjørg Larsen, åpnet sin tale med å betro oss at hun trolig kom til å bli bestemor i løpet av dagen. Hun la imidlertid videre i sin tale vekt på forsvarlige helsetjenester i distrikts Norge, og påpekte viktigheten av dette.

Storartet studietilbud

Marie Fløtnes (27) fra Mosjøen har en bachelor i pedagogikk og har tre år på lærerskolen bak seg. Men hun valgte nå å satse på en karriere som sykepleier når denne muligheten bød seg her på Helgeland. -Jeg føler det blir mer rett for meg. Det er et nært og godt tilbud, der vi får praksis i nærkommuner. Deltid gjør det også mulig å jobbe ved siden av, slik at man ikke behøver å ta opp lån, sier Marie.

Linda Grønaas fra Dønna flyttet tilbake til hjemplassen i 2020 etter å ha bodd og arbeidet på Mo i Rana. Hun er utdannet aktivitør, men slet med å få fast stilling som det. Hun jobbet imidlertid mye med sykepleiere, og fikk sansen for dette yrket. Når dette studietilbudet kom til Helgeland var det bare å søke, og jeg var så heldig å være blant de som fikk plass.
At det er deltidsstudier over fire år passer meg bra. Jeg har jo levd et liv frem til nå, så å kunne jobbe ved siden av studiet er uvurderlig. Men jeg hadde tatt studiet selv om det hadde vært heltid, sier Linda.

Både Linda og Marie tror det er gode jobbmuligheter etter utdanning, og hvem vet, kanskje står det klart et helt nytt sykehus på Helgeland der vi som nyutdannet får arbeid.

Store forventninger til studiet

Ytterst ut på Helgelandskysten finner vi Træna, her bor sykepleierstudenten Tryggve Ludviksen (20).
- At studiet er nært hjemmet, og at det er desentralisert er viktig for meg.
Tryggve forteller at han nærmest har vokst opp på sykehjem. Bestemora var aktivitør på sykehjemmet, og Tryggve var nærmest som en assistent å regne.
- Jeg har bestandig vært glad i eldre mennesker, og fra jeg var 13-14 år var jeg ofte og hjalp de som bor på sykehjemmet. Det falt seg veldig naturlig for meg å slå meg inn på denne studieretningen, og jeg synes det er greit med et fireårs perspektiv. Man kan da jobbe litt på si med studiene, det er også enklere å komme seg til og fra når studietilbudet ligger i Sandnessjøen. Jeg har store forventninger til studiet, og ønsket mitt er å jobbe på sykehjem. Men vi får en allsidig praksis, så vi får se hva som skjer i løpet av studietiden, sier den unge studenten.